با تغییر رژیم غذایی زمین نجات مییابد؟
دلایل خوبی برای انتخابی آگاهانه در مورد مواد غذایی بشقاب شما وجود دارد تا ثابت قدم باشید. این انتخابها نه تنها بر سلامتی شما تأثیر میگذارند، بلکه بر سلامت کره زمین نیز تاثیرگذار خواهد بود.
سیستمهای غذایی یک سوم انتشار گازهای گلخانهای جهانی را شامل میشوند. اگر انتشار این گازهای گلخانهای کنترل نشوند، احتمال دارد گرمایش اضافی ایجاد کند تا میانگین دمای زمین را به بیش از ۱.۵ درجه سانتیگراد در دهه ۲۰۶۰ برساند.
اکنون نتایج تحقیقات، آلودگی هوا را در فهرست مشکلات ناشی از کشاورزی قرار داده است. پرورش حیوانات، بهویژه، منبع اصلی انتشار آمونیاک است. این گازهای گلخانهای با سایر آلایندهها واکنش و ذرات ریز تشکیل میدهند که میتواند باعث مشکلات سلامتی مانند بیماریهای قلبی عروقی، سرطان ریه و دیابت شوند.
نتایج تحقیقات اخیر نشان میدهد که تغییر رژیمهای غذایی فعلی به رژیمهای سالمتر و گیاهیتر میتواند از ۲۳۶ هزار مرگ زودرس در سراسر جهان جلوگیری کند و تولید ناخالص داخلی جهانی را به سادگی با بهبود کیفیت هوا افزایش دهد.
رژیمهای غذایی سالمتر، هوای پاکتر
بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، در سال ۲۰۱۹، ۴ میلیون مرگ زودرس مرتبط با آلودگی هوای باز رخ داده و کشاورزی مسئول حدود یک پنجم این مرگهاست.
ما بررسی کردیم که اگر مردم در سراسر جهان به سمت رژیمهای غذایی سالمتر و بهتر برای محیطزیست بروند، چه اتفاقی برای کیفیت هوا میافتد. این کار شامل رژیمهای انعطافپذیر با گوشت کمتر، رژیمهای گیاهخواری بدون گوشت و رژیمهای وگان بدون محصولات حیوانی است.
نتایج ما نشان میدهد که تغییر به سمت رژیمهای غذایی گیاهی میتواند بهطور قابلتوجهی آلودگی هوا را کاهش دهد و مناطقی که دارای دامهای زیادی هستند، مانند بلژیک، هلند، شمال ایتالیا، جنوب چین و میانه غربی ایالات متحده، کاهش قابل توجهی در غلظت ذرات ریز مشاهده خواهد شد.
کیفیت بهتر هوا منجر به سلامت بهتر میشود. ما دریافتیم که با اتخاذ رژیم غذایی مبتنی بر غذاهای گیاهی و گاهگاهی غذاهای گوشتی میتوان از بیش از ۱۰۰ هزار مرگ زودرس در سراسر جهان جلوگیری کرد. دستاوردهای سلامتی ناشی از هوای تمیزتر به مزایای حاصل از رژیم غذایی متعادل میافزاید.
این فواید سلامتی با مصرف کمتر محصولات حیوانی افزایش مییابد. بهعنوان مثال، اگر همه وگان شوند، تعداد مرگومیرهای زودرس ناشی از آلودگی هوا ممکن است بیش از ۲۰۰ هزار نفر کاهش یابد. در اروپا و آمریکای شمالی، اتخاذ رژیمهای غذایی وگان میتواند مرگهای زودرس ناشی از آلودگی هوا را تا حدود ۲۰ درصد کاهش دهد.
هوای پاک جنبه اغلب نادیده گرفته شده اما مهم در محیط کار است. نتایج تحقیقات نشان داده است که آلودگی هوا باعث کاهش بهرهوری کارگران در بسیاری از مشاغل مختلف، از مزارع گرفته تا کارخانهها میشود. بهعنوان مثال، نتایج تحقیقات نشان دادهاند که آلودگی هوا بر بهرهوری جمعکنندگان زغال اخته و بستهبندیکنندگان گلابی تأثیر میگذارد.
برآوردهای ما نشان میدهد که هوای پاک میتواند تأثیر مثبتی بر اقتصاد داشته باشد. ما دریافتیم که تغییر در جهت رژیمهای غذایی وگان میتواند تولید ناخالص داخلی جهانی را بیش از یک درصد، یعنی افزایشی معادل ۱.۳ تریلیون دلار، افزایش دهد.
امکان تغییر
آلودگی هوا خطر بیماریهای قلبی عروقی و تنفسی را افزایش و عملکرد شناختی و جسمی را کاهش میدهد. محققان معتقدند که تولید مواد غذایی، به ویژه محصولات حیوانی، منبع اصلی انتشار متان و آمونیاک است که از طریق تشکیل ذرات معلق و ازن سطح زمین به آلودگی هوا کمک میکند. یافتههای محققان نشان میدهد که تشویق به تغییرات رژیم غذایی به سمت رژیمهای گیاهی بیشتر میتواند راهبرد کاهش با ارزش برای کاهش آلودگی هوای محیط و اثرات بهداشتی و اقتصادی مرتبط با آن، بهویژه در مناطقی با کشاورزی فشرده و تراکم جمعیت بالا باشد.
بهبود کیفیت هوا بدون شک برای سلامتی و اقتصاد ما مفید است. ما استدلال میکنیم که تغییرات رژیم غذایی باید بهطور جدی در فهرست سیاست قرار گیرد.
پذیرش بیشتر رژیمهای گیاهی راهبردی مقرون بهصرفه برای مقابله با انتشار گازهای گلخانهای است همچنین نیاز به سرمایهگذاریهای گران قیمت در تجهیزات کاهش انتشار برای سیستمهای دام ازجمله آنهایی که آمونیاک را از هوا حذف میکنند، کاهش میدهد.
خوردن گوشت کمتر همچنین نیاز به سایر اقدامات شدیدتر برای مهار آلودگی را کاهش میدهد. بهعنوان مثال، محققان پیش از این پیشنهاد کرده بودند که ۱۰ میلیارد حیوان را از جنوب و شرق چین دور کنند تا از قرار گرفتن مردم این مناطق در معرض آمونیاک کاسته شود.
تغییر به سمت رژیمهای غذایی سالمتر و مبتنی بر گیاه، طیف گستردهای از مزایای فراتر از هوای پاک را ارائه میدهد. این مزایا شامل کاهش خطر بیماریهای مرتبط با رژیم غذایی، کاهش انتشار گازهای گلخانهای و کاهش استفاده از زمین، آب و کودهای شیمیایی برای کشاورزی است.
اگر ما تنها بر راهحلهای فناورانه تکیه کنیم، دستیابی به پیشرفت بلندپروازانه در همه این زمینهها بهطور همزمان چالش برانگیز خواهد بود.
در تابستان ۲۰۲۳، سوپرمارکت زنجیرهای آلمانی، پنی، آزمایشی یک هفتهای را برای افزایش آگاهی از هزینه واقعی محصولات غذایی بر سلامت مردم و محیط زیست انجام داد. در هزینههایی که از مشتریان درخواست شده بود، تأثیر محصولات غذایی بر خاک، مصرف آب، سلامتی و آبوهوا محاسبه شد.
این مفهوم را میتوان بهطور گستردهتری بهکار برد اما برای اینکه این سیاست منصفانه و قابل قبول باشد، باید با روشهایی مانند کاهش مالیات بر ارزش افزوده محصولات میوه و سبزیجات و جبران خسارت خانوادههای آسیبپذیر برای استفاده از درآمدهای مالیاتی همراه شود تا اطمینان حاصل شود که مصرفکنندگان در وضعیت بدتری قرار نخواهند گرفت. به این ترتیب، مخارج کلی غذا کنترل خواهد شد و خانوادههای کم درآمد حمایت میشوند.
همراه با اقداماتی برای هدایت کشاورزان در دوران گذار، سیستمهای غذایی ما میتوانند به سمت پایداری هدایت شوند و به مردم کمک کنند تا به تصمیمات خود عمل کنند.
یافتههای این تحقیقات در مجله Nature Communications منتشر شده است.
منابع
phys.org/news
theconversation.com
ecowatch.com
انتهای پیام